Aşure Tarifi ....
Malzemenin fazla ve çeşitli olması zor izlenimi oluşturuyor insanda ama yapılışı kolay. Öncelikle baklagilleri bir gün önceden suda ıslatılmalı.
Buğday ilk malzeme olmak üzere pişirme işlemi başlatılıp, teker teker malzemeler ilave edilir. Hepsi kaynadığında Aşure Tarifiniz hazır olacaktır. Gerekli açıklamalar, aşağıda daha detaylı şekilde yapılmıştır.
- Bir gece önceden hazırlanması gerekenler ;
Kuru fasulye, nohut ve buğdayı ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Kuru fasulye ve nohudu ıslattığınız kaplara bir tatlı kaşığı tuz ilave etmenizde fayda var.
- 4-5 Saat önce hazırlanması gerekenler ;
Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, bulgur ve pirinci ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Bir gece öncesi hazırladığınız malzemeleri ayrı ayrı haşlayın. Pirinç, bulgur ve meyveleri de ortalama 10 dakika kadar haşlayın.
Tarifi ;
Bizce Aşure bereketli olduğu için, evinizdeki en büyük tencereyi ocağın üstüne koyun. Malzemeleri sırasıyla tencereye ekleyip, biraz kaynatacağız. Yani basit bir tarif, kolay olacak.
Aşure yapımına önce kuru baklagillerden başlıyoruz.
Öncelikle tencereye buğdayı koyup, üzerine 20 su bardağı su ilave edin. Kaynamaya başladığında köpük yapabilir, köpüğü üzerinden alın.
Kuru fasulyeyi ilave edip, bir taşım kaynatın.
Nohudu ilave ederek, bir taşım kaynatın.
Pirinci ilave ederek, bir taşım kaynatın.
Bulguru da ilave ederek, bir taşım daha kaynatın.
Baklagiller, aşure soğudukça şekeri çeker. Sırada şeker var. Eğer çok tatlı olmasını istiyorsanız oranı artırabilirsiniz. Damat tadınıza kalmış..
Meyveler.
Öncelikle kuru kayısı ilave ederek, bir taşım kaynatın.
Kuru incir ilave ederek, bir taşım kaynatın.
Kuru üzüm ilave ederek, bir taşım kaynatın.
Son olarak elma ilave edin. Fakat elmalar sert ise, koymanız tavsiye edilmiyor. Tadını bozabilir.
Artı Malzemeler.
Aşureye bereketi veren kısım burası . Damat tadınıza göre, istediğiniz her şeyi ekleyebilirsiniz. Konserve mısır, fındık, fıstık, portakal kabuğu, ceviz ya da limon kabuğu. Sizin tercihinize kalmış. Bu malzemeleri ekledikten sonra bir taşım daha kaynatın. Hindistan cevizi, tarçın, karanfil eklendikten sonra bir taşım daha kaynatın. Ve aşure hazır. Ocağın altını kapattıktan 5-6 dakika sonra kabuk tarçını çıkartın. Aşureyi kaplara paylaştırdıktan sonra, zevkinize göre üzerini fındık, badem, nar gibi malzemeler ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun
0 yorum:
Yorum Gönder