Trakya göçmen mutfağında katmer hazırlanışında iç malzeme olarak peynir kullanımı yaygındır. Özellikle ekşimik maydanoz ile iç harç haline getirilip katmer yapımında kullanılır.
Malzemeler :
Yeterince un
1 Yumurta
1 Su bardağı yoğurt
Yarım tatlı kaşığı ekmek sodası
1 Çay bardağı sıvı yağ
Ekşimik
Maydanoz
Tuz
Hazırlanışı :
Unun ortası bir havuz gibi açılır.
İçine yumurta, yoğurt, sıvıyağ, ekmek sodası ve tuz ilave edilir.
Çok az ılık su yardımıyla hamur kulak memesi kıvamında yoğurulur.
Yoğurulan hamur portakal büyüklüğünde 2-3 bezeye ayrılır.
Bezeler tepsi büyüklüğünde açılarak hamurun üzeri sıvıyağ ile yağlanır.
Üzerine ekşimikli maydonoz karışımı serpiştirilir.
Hamur rulo şeklinde katlanır.
Rulo katlanan hamur içten dışa doğru dolanır.
Elle sıkıca bastırılan hamur oklava yardımıyla orta boy bir sini büyklüğünde açılır.
Açılan hamur muhtemelen 1 parmak kalınlığında olmalıdır.
Sini yahut teflon tavanın altı yağlanarak hamur üzerine serilir.
Ocak üzerinde çevire çevire önce bir tarafı pişirilir.
Alt üst edilirken yine hafifçe altı yağlanıp diğer tarafı pişirilir.
Örtü altında ılınıncaya kadar dinlendirilen katmer özellikle ayran veya hoşaf ile servis edilir.
Afiyet Olsun ...
0 yorum:
Yorum Gönder