Ekim 07, 2014

Beyaz Peynirin Püf Noktaları




Beyaz Peynirin Püf Noktaları 

Peynirler de canlıdır ve bir gün onların da ömrü sona erer. Önemli olan, onlara yaşarken en iyi koşulları sağlamaktır. Evinizde peynir stoklamak yerine, sık aralıklarla size birkaç gün yetecek miktarda bulundurmalısınız. Eğer, aldığınız peynirler yumuşaksa, örneğin salamura Beyaz peynir, buzdolabında iki haftada lezzetini yitirmeye başlar. Yarı sert, söz gelimi Kaşar peyniri ya da Tulum peyniri birkaç hafta dayanır. Sert peynir ise, Mihalic ya da Grevyer buzdolabında bir ayı rahat tamamlar.

Peynirlerin içerdiği bakterilerin dolapta saklanan öteki gıda maddelerinin üzerine bulaşmaması, kokularını üzerine sindirmemesine özen göstermek gerekir. Bu nedenle peynirlerin özelliklerine göre, kapaklı bir plastik kapta tutulması ya da alüminyum folyo ya da plastik strech filme sarılması önemlidir. Sülfürlü kağıda sararak da, söz gelimi Kaşar türü görece uzun ömürlü peynirlerde saklama açısından iyi sonuçlar alınır. Keçi peynirlerinin de sarılmadan, serin ve gölge bir yerde saklanması tercih edilir. Unutmayalım, peynirlerin doğal olgunlaşmaları buzdolabına girince yavaşlar, açıkta, daha yüksek sıcaklıkta ise devam eder. Kaşar ve benzeri peynirler ne kuru ne de çok soğuk havayı sever. Peynirleri buzdolabının görece daha az soğuk olan sebzelik bölümlerinde saklamak gerekir. Peynirlerinizi sakın derin dondurucuya koymayın.

Peynirleri sofraya gelmeden en az bir saat önce dolaptan çıkartırsanız, peynirler doğal koku ve tatlarına yeniden bürünecektir. Kaşar, Dil, Hellim ya da Çerkez peynirlerini ise en az iki saat önce çıkartmak gerekir. Az yağlı, sertleşmiş Beyaz koyun ya da keçi peynirlerini bir cam kavanoz içinde, saf zeytinyağında yumuşatabilir, lezzetlendirebilirsiniz. Kavanozun içine çörek otu, kekik, defne yaprağı, dereotu, biberiye, tane karabiber, soyulmuş sarımsak dişleri koyarak tatlandırabilirsiniz.



Filled Under:

0 yorum: