Geleneksel Enerji İçeceği
Hardaliye %100 Üzüm Suyudur , Alkolsüzdür....
KIRKLARELİ
Eylül ve Ekim aylarındaki bağ bozumu döneminde toplanan Cabarnet ve Merlot cinsindeki üzümler ezilir .
Ezilen üzümler , Hardal tohumu ve vişne yaprağı ile karıştırılarak tanklarda fermantasyona bırakılır .
Fermantasyon tamamlandıktan sonra şıra süzülerek alkolsüz ve sağlıklı bir içecek olan Hardaliye elde edilir.
Üzüm ve üzümsuyu , vücuda zara veren ögeleri etkisiz hale getiren ' flavonoidler ' hastalıklara karşı direnci arttırır.
Bilindiği gibi Fenolik maddeler antioksidan maddeler , antibakteriyel ve anti tümör özelliklere sahiptir.
Ayrıca , Hardal tohumunun da sindirim sistemini düzenlediği bilinmektedir.
Hardaliye üretimine Osmanlılar döneminde başlandığı ve 500 yıllık geçmişi olduğu bilinir.
Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi' nde (17.yy) Hardaliye'den bahsediyor.
Atatürk'ün Kırklareli ziyaretinde (1930) Hardaliye'nin ''Milli İçecek'' olmasını talep etmiştir.
Enerji ve Besin Öğeleri 100 ml :
Enerji kcal : 67
Karbonhidrat g : 17
Protein g : 0,6
Yağ g : 0,3
Vitaminler :
C vitamini mg : 0,37
B1 mg : 0,003
B2 mg : 0,009
B6 mg : 0,059
0 yorum:
Yorum Gönder