![]() |
Hardaliye |
Hardaliye
%100 Üzüm Suyudur , Alkolsüzdür....
KIRKLARELİ
Eylül ve Ekim aylarındaki bağ bozumu döneminde toplanan Cabarnet ve Merlot cinsindeki üzümler ezilir .
Ezilen üzümler , Hardal tohumu ve vişne yaprağı ile karıştırılarak tanklarda fermatasyona bırakılır .
Fermatasyon tamamlandıkatn sonra şıra süzülerek alkolsüz ve sağlıklı bir içecek olan Hardaliye elde edilir.
Üzüm ve üzümsuyu , vücuda zara veren öğeleri etkisiz hale getiren ' flavonoidler ' hastalıklara karşı direnci arttırır.
Bilindiği gibi Fenolik maddeler antioksidan maddeler , antibakteriyel ve anti tümör özelliklere sahiptir.
Ayrıca , Hardal tohumununda sindirim sistemini düzenlediği bilinmektedir.
Hardaliye üretimine Osmanlılar döneminde başlandığı ve 500 yıllık geçmişi olduğu bilinir.
Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde (17.yy) Hardaliyeden bahsediyor.
Atatürk'ün Kırklareli ziyaretinde (1930) Hardaliyenin ''Milli İçecek'' olmasını talep etmiştir.
www.nevigurme.com
0 yorum:
Yorum Gönder