Ajvar sosu Balkan ülkelerinde çok popüler olan ve genelde evde yapılan, közlenmiş patlıcanlı, hafif acı biberli , içinde domates salçası da olan bir tür domatesli patlıcan ezmesidir.
Kahvaltılık sos olarak kullanılana ajvar , et ve pilav yemeklerinin yanında mükemmel bir tamamlayacı olur . Ajvar , ekmek üzerine sürülerek ya da makarna ,cips sosu olarak da kullanılır.
Malzemeler:
- 2 kg orta boy patlıcan,
- 1 kg kırmızı biber,
- 8 adet orta boy domates,
- 2 adet iri soğan,
- 8-9 diş sarımsak,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 yemek kaşığı pul biber,
- 1,5 yemek kaşığı tuz.
Hazırlanışı:
- Öncelikle Patlıcanları ve biberleri közleyin,
- Soğanı yemeklik gibi doğrayıp sıvı yağda kavurun,
- Sarımsakları rendeleyip ekleyin ve kavurun,
- Domatesleri rendeleyip ekleyin ve suyunu çekene kadar ateşte kavurun,
- Kabuklarını soyduğunuz patlıcan ve biberleri içine ekleyin,
- Karışımı daha sonra blender dan geçirin,
- Tuz ve pul biberini ekleyip karıştırın,
- 10-15 dakika daha pişirin,
- Sıcakken kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirin,
- 1 gece bu şekilde beklettikten sonra güneş görmeyen bir yere kaldırın.
Afiyet olsun…
0 yorum:
Yorum Gönder