Temmuz 17, 2013

ajvar sosu güzel bir lezzet..





AJVAR SOSU .. 

Ajvar sosu Balkan ülkelerinde çok popüler olan ve genelde evde yapılan, közlenmiş patlıcanlı, hafif acı biberli , içinde domates salçası da olan bir tür domatesli patlıcan ezmesidir.
Kahvaltılık sos olarak kullanılana ajvar , et ve pilav yemeklerinin yanında mükemmel bir tamamlayacı olur . Ajvar , ekmek üzerine sürülerek ya da makarna ,cips sosu olarak da kullanılır.

Malzemeler:
  • 2 kg orta boy patlıcan,
  • 1 kg kırmızı biber,
  • 8 adet orta boy domates,
  • 2 adet iri soğan,
  • 8-9 diş sarımsak,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 yemek kaşığı pul biber,
  • 1,5 yemek kaşığı tuz.
Hazırlanışı:
  1. Öncelikle Patlıcanları ve biberleri közleyin,
  2. Soğanı yemeklik gibi doğrayıp sıvı yağda kavurun,
  3. Sarımsakları rendeleyip ekleyin ve kavurun,
  4. Domatesleri rendeleyip ekleyin ve suyunu çekene kadar ateşte kavurun,
  5. Kabuklarını soyduğunuz patlıcan ve biberleri içine  ekleyin,
  6. Karışımı daha sonra blender dan geçirin,
  7. Tuz ve pul biberini ekleyip karıştırın,
  8. 10-15 dakika daha pişirin,
  9. Sıcakken kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirin,
  10. 1 gece bu şekilde beklettikten sonra güneş görmeyen bir yere kaldırın.
Afiyet olsun…

Filled Under:

0 yorum: