Ekim 21, 2014

Kırklareli Peynirinin Özelliği ...





Trakya Kırklareli Peynirinin Özelliği ....

Ülkemizde sofraların değişmez lezzeti peynir , tüm ülke coğrafyasında üretimi yapılan bölgesel olarak değişiklikler gösteren üretim safhaları ile her zaman sofralarımızı süsleyen peynir.

Trakya'da peynircilik çok gelişmiş ve bölge ile anılır bir durumdadır.

Trakya'da peynir bir kuşaklar boyu süren bir kültürdür , yüzyıllar boyu bölgedeki mandıralarda geleneksel olarak işlenen süt bölgede hemen hemen her öğün tüketilen bir lezzettir.

Bölgede mandıraların bol olması ve sütün büyük bir sektör oluşturmasına bağlı olarak   çok sayıda isim yapmış ustada bölgede yetişmiştir ve onların mesleği öğrettiği birçok öğrenci yetişerek günümüzde aynı kaliteyi sürdürmektedirler.

Trakya'da çoğu zaman harçlık verilerek bakkaldan çikolata al denilen bir çocuğun elinde dahi ekmek içinde peyniri , tarlada çalışırken yemek için verilen molada ortaya açılan örtünün üstünde o mis gibi beyaz peyniri , yemek saati öncesi midem kazındı azcık ekmek peynir versene hanım sözünü duymak ve görmek çok normaldir ..

Kırklareli peynirinin en büyük özelliği Yıldız dağları ve eteklerinde otlayan hayvanların sütleri doğanın zengin ve çok çeşitli bitki örtüsüyle beslenmelerinden dolayı farklılık göstermektedir.


Bölgede yetişen ayrık, buzağı otu, koyun yumağı , tilki kuyruğu, brom otu, tirfil, kekik otu gibi farklı bitki örtüsü sütünde aromasını özel kılmaktadır.Ayrıca Yıldız dağlarında bulunan büyük kayın ormanları sağlamış olduğu oksijen de ayrı bir unsurdur. Buradaki zengin bitki örtüsü ve doğa koşulları hayvanların etleri ve sütlerini farklı kıldığından peyniride diğer yörelerde üretilen peynirlerden farklılaştırmaktadır.

Sütün bol olduğu ve sütün yapısının değişikliğe uğramadan en kısa zaman zarfında bölgede bulunan tesislere ulaşarak usta eller tarafından üretilmeside en büyük özelliklerinin başında gelir.

Trakya'nın En Özel Peynirleri ....

Filled Under:

0 yorum: