Sofralarımızın vazgeçilmezi peynir ; bir çok çeşidi , içinde kullanılan süt türleri , farklı üretim safhaları , değişik bekletilme süreleri , içine eklenen orjinal tatlar ile her zaman sofralarımızda olan mükemmel lezzet peynir.
Sütten gelmesinden dolayı sağlık konusunda hele usta ellerde yapılırsa faydaları anlatmakla bitmez peynirin.
Peynir enerji değeri yüksek ve protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir besindir. Örneğin 100 gram gravyer peynirinde 250 gram ete eş değer protein bulunmaktadır. Sindirim olarak sütten daha kolay olan peynirin yağ oranı ise çeşidine göre değişiklik gösterir. Ph seviyesini kontrol edebildiğinden diş için iyi bir koruyucudur. Dişçiler bu nedenle yemeklerden sonra küçük bir parça peynir yemenin yararlı olduğunu söylerler.
Hamilelik döneminde ve kemik erimesinde yüksek kalsiyum ihtiyacı da, peynirin içerdiği zengin kalsiyum ile karşılanabilir. Bir kilogram peynir yaklaşık 12 kilogram sütten elde edilir.Coğrafik özellikler ve mevsimlerin süresi gibi doğal koşullarda insan hünerinin mükemmel bir bilişimini sergileyen peynir, her çeşit sütten yapılabilir. Sütün özellikle hayvandan hayvana ve mevsime göre değiştiği gibi peynirin de kalitesi buna bağlı olarak değişir. Günümüzde peynirlerin çoğu koyun, keçi ve inek sütünden yapılmaktadır. Koyun ve Keçi sütünden yapılan peynirlerin diğer peynirlerden ayırıcı en belirgin özelliği ise daha beyaz olmalarıdır.
Peynir, bir çok şekildede hayatımız içinde yer alan çok yönlü yiyeceklerden biri tanesidir. İştah açıcılarda, böreklerde, tatlılarda, ana yemeklerde, çorba ve makarnada kahvaltıda bir çok şekilde kullanılır.
Peynir, inek, koyun, keçi, deve ve manda sütünden yapılabilen çok eski bir yiyecektir.
Sabah kahvaltılarının temel taşı olan peynirin bence en iyi arkadaşlarından birisi de simittir. Yarım simit ile az yağlı peynir iyi bir kahvaltı olabileceği gibi öğleden sonra çay saatinde de keyifli bir tercih olabilir.
Kahvaltı yetişkinler için önemli ama çocuklar için kesinlikle atlanmaması gereken bir öğündür. Güne sağlıklı başlamak 8 – 12 saatlik açlık sonrası vücuda ihtiyacı olan enerjiyi vermek kahvaltının en önemli amacıdır ve peynir kahvaltı için iyi bir protein kaynağıdır.
- Yüksek oranda kalsiyum içerir. Vücudun kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.
- Kemikleri güçlendirici özelliği vardır. Bu yüzden özellikle yaşlılar ve çocuklar bolca tüketmelidir.
- Osteoporoz yani kemik erimesini engeller.
- Sinir sistemine fayda sağlar.
- Sağlıklı kas, kıkırdak ve iskelet sistemine sahip olmaya yardım eder.
- Dişleri kuvvetlendirir. Diş minesine de fayda sağlar.
- Çinko, potasyum, fosfor ve selenyum gibi mineralleri de içerir. Bu sayede hafızanın kuvvetlenmesine yardım eder.
- Obeziteye karşı koruma sağlar.
- Zayıflamaya ve kilo vermeye yardım eder. Düzenli kilo vermek isteyen kişiler diyet listelerinde mutlaka peynire yer vermelidir.
- Diyabet yani şeker hastalığına karşı koruma sağlar.
- Kalp dostudur. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Protein ve vitamin açısından da zengindir.
- İyi bir antioksidandır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- A, B ve D vitaminlerini içerir.
- İshali önleyici etkisi vardır.
- Cildi güzelleştirir. Bu leziz yiyeceği tüketerek sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmak mümkündür.
- Saç bakımına yardım eder.
- Göz sağlığını da korur.
- Sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder.
- Kan basıncını düzenler.
- Bağırsak bakterileri ve bağırsak florasını korur.
- Kansere karşı da koruma sağlar. Özellikle meme kanseri, prostat kanseri ve mide kanserine karşı koruma sağlar.
- Kötü huylu tümörlerin gelişimini engeller.
- Tükürük salgısını uyarır.
- Dişlerdeki plak oluşumunu azaltır.
Trakya'nın En Özel Peynir Markaları nevigurme.com da
0 yorum:
Yorum Gönder