Ekim 26, 2014

Pancar Pekmezi ....





Pancar Pekmezi ve Faydaları ...



Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinin Poyralı köyünde asırlardır geleneksel yöntemlerle üretilen pancar pekmezi'nin faydaları saymakla bitmez.
Pancar toprak altından çıkartılıp şişeleme aşamasına gelene kadar makina gücü kullanılmamaktadır.
Üstündeki kaba pisliğin temizliği için ilk yıkama işleminden sonra kök tarafı kesilir ve ince bir şekilde üstü soyulur.
Daha sonra şıra çıkartma işlemi için ince ince kesilen pancarlar bumba denilen büyük kazanlara alınır altına yakılan yüksek ateşte 13-16 saat pişirilen pancarlar posası ve şırası sıkılarak ayrılacak hale gelir.
Sıkılan pancarlardan çıkan şırası büyük tavalara alınarak kaynama ve koyultma işlemi devam eder 3 saat boyunca kaynatılan pekmez kıvama geldiği zaman soğumaya bırakılır. 


1. Her türlü gribal enfeksiyona ve kış hastalıklarına karşı vücut direncini arttırır.
2. İnsan vücuduna kuvvet veren müthiş bir dopingtir.
3. Mide ekişmelerini giderir.
4. Bilinen en güçlü demir kaynağıdır.
5. Günlük, demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ihtiyacınızı bir kaşık pekmez karşılar.
6. İliklerin hareketini hızlandırır, ilik kanserine iyi gelir.
7. Zayıflık ve halsizlikten yakınalara çok iyi gelir.
8. Özellikle hamile ve Süt emziren kadınlar için minereal yoğunluğu nedeniyle çok değerli bir besin kaynağıdır.
9. Yüksek tansiyonu düşürür.

Filled Under:

0 yorum: