Ekim 16, 2014

İğneada Özel Balık Türleri




İğneada Özel Balık Türleri ...

İğneada'nın lagün, göl ve dere gibi farklı sulak alanlarında bilinen 30 balık türü yaşamaktadır. Bu balık türlerinden 8'i Bern Sözleşmesinde "korunması gereken tür" ilan edilmiştir. Bunlar; Dere Hamsisi (Chalcalburnus chalcoides). Deniz İğnesi (Syngnathus abaster), Tatlısu Kaya Balığı (Neogobius fluviatilis), Kurt Balığı (Aspius aspius), Noktalı İnci Balığı (Alburnoides bipunctatus), Acı Balık (Rhodeus amarus), Taş Yiyen Balık ı (Cobitis taenia) ve Kababurun Balığıdır (Chondrostoma nasus). Balık çeşitliliğinin en fazla olduğu Mert, Erikli ve Saka lagün gölleri, üreme, beslenme ve korunma amacıyla denizden tatlı suya veya tatlı sudan denize göç eden kefal (Mugil cephalus) ve gümüş balığı (Atherina boyeri) gibi balık türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Bir tatlısu gölü olan Hamam Gölünde kerevit, alanı besleyen derelerin Istranca Dağları'ndan çıkan kaynaklarında ise kırmızı benekli alabalık (Salmo trutta) yaşamaktadır.

ACI BALIK (Rhodeus amarus) :

Etlerinin acı olması nedeniyle bu isimle anılırlar. Sazangiller familyasından olup 8-10 cm uzunluğundadır. Üreme¬leri için midyelere ihtiyaçları vardır. Dişisi yumurtalarını yumurtlama boru¬su aracılığıyla bazı midye türlerinin arasına bırakır, erkeği de spermlerini bunların yanına bırakır, çıkan yavrular bir ay sonra midyeyi terk eder.

KURT BALIĞI (Aspius aspius) :

4-5 yaşındaki erişkinleri 50-55 cm uzunluk ve 2-3 kg ağırlığa ulaşır. Genç¬leri sürüler halinde dolaşır. Yırtıcı ve obur gençlerin besinleri her cinsten küçük su hayvanları ve su bitkilerinden oluşur. Yalnız gezen erginlerinin besin¬lerini ise küçük balık türleri, kurbağa¬lar, su sıçanları ve su kuşları oluştu¬rur.

HAS KEFAL (Mugil cephalus) :

Ömürleri 10-15 yıl arasında olup ge¬nellikle erkekleri 4. ve dişileri 5. yıl da cinsi olgunluğa ulaşır ve genellikle 30 ile 50 cm arasında olur. Dipte ya¬şayan küçük canlı organizmalarla bes¬lenir. Yemlenmek üzere denizlerden tatlı sulara ve yumurtlamak üzere tek¬rar denize göçerler.

DERE HAMSİSİ (Chalcalburnus chalcoides):

Uzunlukları en fazla 40 cm kadardır. Renkleri; sırtta esmer gri, yan tarafları ve kann bölgesi gümüş beyazdır. Bazen sırt tarafında yeşilimsi esmer yansı¬malar görülür. Gruplar halinde gezer¬ler, tatlı su formları olmalarına rağmen, bazen acı sulara da geçiş yapabilirler.

DENİZİĞNESİ (Synğnathus abaster) :

12-18 cm uzunluğunda, ağzı boru biçiminde, karın yüzgeçleri olmayan bir balıktır. Dişinin yumurtalarını ve genç yavruları erkek, karın kıvrımından yapılmış bir kese içinde taşır, insan gıdası bakımından hiçbir ekonomik değeri yoktur.

KIRMIZI BENEKLİ ALABALIK (Salmo trutta) :

Genellikle hızlı akan ve soğuk ve oksijeni bol olan suları tercih ederler. Ancak, durgun sularda da bulunabilirler. Boyları 30 cm kadar olabilir. Daima tatlı sularda kalan formlardır. Üreme dönemleri diğer tatlı su balıklarının aksine Kasım-Aralık aylarındadır. Cinsel olgunluğa 2-4 yaşlarında ulaşır¬lar.

GÜMÜŞ BALIĞI (Atherina boyeri) :

Boyları en fazla 15 cm kadardır. Bu tür genellikle küçük sahil formu olarak bilin¬mekle beraber, denizle bağlantısı olan göl¬lerde de yaşayabilir. Bu tür, zaman zaman bulunduğu ortamdaki diğer balıkların yumur¬talarını tükettiklerinden fauna İçin zararlı olmaktadır.

TAŞ YİYEN BALIK (Cobitis Taenia):

Yetişkinleri 8-10 cm büyüklüğündedir, ge¬nellikle sığ, tabanı kumlu sularda yaşar. Sık sık kendini başı ve kuyruğu dışarıda kalacak şekilde kuma gömer. Bu gizli ve gece yaşantısı kendisini düşmanlardan ko¬rumaya yarar. Dipte dolaşan küçük canlı¬larla beslenir. Nisan-Haziran aylan arasın¬da yumurtlar.
 
Kaynak: Vikipedi

Filled Under:

0 yorum: