Kasım 22, 2014

Soğanlı Yumurta ;





Soğanlı Yumurta Tarifi ..

Soğanlı yumurta Trakya mutfağının zamanın kısıtlı olduğu günlerde öğünü geçirmek için hazırlanan bir tariftir. Daha çok eski tarihlerde Trakya da şehir merkezlerinde dahi her evde tavuk bakıldığı için yumurta Trakya mutfağının önde gelen besinlerinden ve diğer bir çok gıda ürünü ile güzel ikililer oluşturur.
Köy yumurtası ile ve sahanda ara ara kapağı kapatılarak hazırlanması esastır.
Aynı tarifi ıspanaklı , pırasalı olarakta deneyebilirsiniz.  

Malzemeler :
3 Orta boy soğan
3 Yumurta
1 Çorba kaşığı tereyağ
1 Tutam kırmızı toz biber
1 Tutam karabiber
1 Tutam kimyon
1 Tutam nane 
1 Tutam pul biber
Tuz

Tarif:

Öncelikle pişirmek için kapaklı bir sahan tercih edin.
Malzemelerinizi kişi başı 1 soğan-1 yumurta şeklinde olabilir.
Tereyağ sevmeyenler 1-2 kaşık zeytinyağı ile de pişirmeyi tercih edebilirler.
Tereyağı sahana koyup kısık ateşte eritin.
Piyazlık doğanmış soğanlarınızı sahana alın.
Soğanları sahana alınca tuzunu verip yumuşamalarını kolaylaştırın.
Ara ara karıştırıp kapağını kapatarak soğanları yumuşatın.
Soğanlar yumuşayınca karabiberi, kırmızı toz biberi ve kimyonunu ekleyip aromalandırın ve haffçe renklendirin.
Soğanların kara olmasına müsade etmeksizin, elinizdeki yumurta sayısına göre soğanların arasından gözler açın.
Yumurtalarınızı bu gözlere kırıp, arzu ediyorsanız beyaz kısımlarını hafifçe soğanlara yaydırın.
Sahanın kapağını kapatıp ateşin altını biraz açıp beyazı pişecek sarısı kayısı kıvamında kalacak ölçüde pişirin.
Üzerine nanesini ve arzuya göre pul biberini gezdirip sofraya alın.

Filled Under:

0 yorum: